Cobble Hill
Italianate, No. 2

The Brooklyn Studio
This brick rowhouse in Brooklyn’s Cobble Hill Historic District was built in mid nineteenth century in the Italianate style. The four-story house sits on a single-block street. In the 1930s, this rowhouse was subdivided for multi-family use. The building fell into structural disrepair throughout the rest of the twentieth century, and significant historical features on the front and rear façades were lost.
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
Our modernization program included a gut rehabilitation of the building’s interior. We reconfigured layouts and interior partitions. We introduced expansive openings between inner rooms to maximize daylight at the core of the house, methodically framing interior spaces and maintaining a visual connection with the rear garden.
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
To further enhance the building’s natural light, we expanded window bays and second story windows, dropped the sills at the first-floor front façade windows, and punched openings for four new skylights.
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
We installed millwork through the house, including kitchen cabinetry, bathroom cabinetry, pocket doors, and built-in bookshelves. The parlor floor contains a new fireplace, featuring a salvaged nineteenth-century marble mantle.
The Brooklyn Studio
Cobble Hill Italianate, No. 2 Pocket Door
Cobble Hill Italianate, No. 2 Mantle
The building’s exterior called for extensive intervention, including façade restoration and repointing. We replaced ornamental wrought-ironwork and woodwork at the front façade to increase fluidity in the streetscape, replicating the original detail in size, shape, and pattern. New wrought-iron Juliette balconies and a new ornamental cast-iron paneled front entry gate below the stoop match the house’s originals. They join the restored and new newel posts, fence, gate, handrail, and balustrade.
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
The Brooklyn Studio
We rebuilt the house’s two-story rear extension using salvaged brick from other parts of the building. Inspired by the design of nineteenth-century tea porches, the new extension houses the kitchen and offers stunning views of the rear garden.
The Brooklyn Studio

Building Information

Location

Cobble Hill Historic District

Size

4000 sf

Year Complete

2019

Credits

Partner in Charge

Brendan Coburn

Project Team

Jesse Fearins, Nicole Halsey, Abdou Ndoye, Claire Levengood-Boxer

Interior Design

Tinatin Kilaberidze

Landscape Design

Foras Studio

Contractor

Coburn Construction Management

Structural Engineering

Dominick R. Pilla Associates, PC

Expeditor

J. Callahan Consulting, Inc.

Photographers

Antoine Bootz, Francis Dzikowski/OTTO

Stylist

Mieke ten Have